Dharamsala este sinonim cu Guvernul Tibetan in exil, chiar daca, in realitate cartierul general este de fapt in McLeod Ganj, la cca 10 km de Dharamsala pe o creasta care are o vedere superba la toata valea.
In 1959, la 10 ani dupa ce chinezii au ocupat Tibetul, liderul spiritual tibetan, al paisprezece-lea Dalai Lama, Tenzin Gyatso si-a condus oamenii in exil. Peste 250 de mii de oameni l-au urmat peste Himalaya intemeind comunitati tibetane, majoritatea in nordul Indiei.
McLeod Ganj este un satuc mai mare asezat pe un varf de deal cu o priveliste incredibila, strazi inguste, multe temple, calugari budisti si o atmosfera boema si linistita care te face sa nu mai vrei sa pleci.
Am sosit aici in sperata unei intrevederi cu Dalai Lama dar am ajuns chiar in ziua in care acesta pleca in Europa asa ca ne-am multumit sa-l vedem pentru cateva secunde in masina care il ducea la aeroport.
Stiam de acum doi ani de respectul pe il poarta fiecare tibetan pentru Sfintia Sa Dalai Lama, dar inca odata am fost uimit de cat de mult inseamna el pentru un tibetan, acesta fiind perceput ca un zeu.
Cu toate astea, am fost socat sa vad intr-un ziar local, redactat chiar de oamenii Sfintiei Sale ( care a primit premiul nobel pentru pace in 1989 ) un articol prin care Dalai lama era pus la zid pentru ca este prea ocupat sa-si faca publicitate aparand alaturi de oameni foarte importanti dar pentru tibetanii lasati acasa in tibet nu face nimic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu