16 iul. 2008

Shrinagar - Leh

450 km pe care ii faci in 2 zile cu autobuzul (aproape 20 de ore de mers) din cauza drumului prost si foarte periculos dar care merita oboseala pentru cat este de frumos.
Dupa aproximativ 25 de km de Shrinagar incepem sa urcam, trecem pe langa ghetarul Kolahoi aflat la baza varfului cu acelas nume ( 5425m ) si cataram prima trecatoare Zoji La ( 3529m ) pe un drum cu o singura banda pentru ambele sensuri, neasfaltat, cu portiuni de gheata si depasiri de camioane in curbe fara vizibilitate care erau cu mult peste orice cascadorie vazuta vreodata in vreun film.

Drumul de aici si pana in Kargil nu avea sa mai coboare sub 3000m printr-o vale arsa de soare, inconjurata de varfuri inzapezite si zeci de posturi de control.


Kargil, aflat la jumatatea distantei dintre Shrinagar si Leh, este un oras cu populatie majoritar musulmana, foarte sarac si incredibil de murdar, daca aveti posibilitatea sa il vizitati mai bine treceti peste, nu pierdeti nimic.


Acest oras a fost ocupat de Pakistan acum 20 de ani iar indieni l-au recupearat cu importante pierderi omenesti. La intrare in oras pe toate zidurile este scris "fi atent ca in orice moment esti in bataia pusti inamice", Granita cu pakistan fiind peste deal iar din cand in cand pakistanezii ataca convoaiele militare indiene.De aici drumul te urca intr-o trecatoare de 4147m ( Fotu La ) ca mai apoi sa te coboare in valea Indusului.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Excelent, au inceput sa apara poze, asta e foarte bine. Nu mai ramane decat sa ne punem pe treaba cu editarea filmului, nu?